مشکلات و عیب یابی سیستم‌ اسمز معکوس

مشکلات اسمز معکوس و عیب یابی سیستم اسمز معکوس

این مقاله به طور خلاصه برخی از مشکلات رایج واحدهای اسمز معکوس را ذکر می‌کند، و به بررسی و تحلیل راه‌حل‌های این مسائل با هدف افزایش بهره‌وری، کیفیت آب و کاهش هزینه های عملیاتی می پردازد. از آنجایی که مهمترین بخش یک واحد اسمز معکوس غشاها هستند، خیلی جای تعجب ندارد که بیشترین مشکلات نیز در ماژول‌های غشایی مشاهده می‌شوند.

همچنین بخوانید: اسمز معکوس چگونه کار می‌کند

۱. چرا نگهداری و تمیز کردن غشای اسمز معکوس مهم است؟

غشای RO قلب یک واحد تصفیه اسمز معکوس است. عملکرد مطلوب سیستم نیازمند سلامت غشایی است که در قلب آن جای گرفته است. پس باید با دقت و به طور مداوم مراقبت شود. بی توجهی به این مهم بطور قطع باعث بروز مشکلات در واحد اسمز معکوس می‌شود.اگر غشای RO به هر دلیلی آسیب ببیند، می تواند باعث صدمات جبران ناپذیری در عملکرد سیستم، نظیر افت جریان آب خروجی، افزایش هزینه های عملیاتی و کیفیت پایین آب تصفیه شده، شود. موارد مختلفی وجود دارد که برای محافظت و نگهداری از غشای اسمز معکوس باید انجام داد، ولی یکی از عوامل حیاتی در نگهداری واحد اسمز معکوس تمیز کردن غشا است. این کار از طریق پاک کردن و  زدون آلاینده هایی که به مرور زمان روی سطح آن تشکیل شده است، انجام می‌شود. با این کار می‌توان اطمینان داشت که غشا تا چندین سال عملکرد مطلوبی خواهد داشت. ولی

۲- پیامدهای ناشی از اختلال در سیستم آنتی اسکالانت

آبی ورودی به سیستم اسمز معکوس حاوی انواع نمک‌ها و املاحی است که هنگام عبور از غشای RO روی سطح آن رسوب کرده (scaling) و باعث کاهش چشمگیر عملکرد سیستم می‌شود. برای پیشگیری از رسوب کردن این مواد روی سطح غشا از ضد رسوب یا آنتی اسکالانت‌ (Antiscalant) استفاده می شود. مقدار مناسبی از ضد رسوب را قبل از ورود جریان آب به غشاهای اسمز معکوس به درون آب اضافه می‌کنند. تجهیزات تزریق کننده دوز مشخصی را که توسط مدیر سیستم مشخص شده است، بطور مداوم و به صورت اتوماتیک به درون جریان آب ورودی تزریق می‌کند. یکی از مشکلات اسمز معکوس اختلال در دستگاه تزریق است که باعث می‌شود تزریق آنتی اسکالانت بیشتر یا کمتر از مقدار معین شده انجام شود.

عدم استفاده از آنتی اسکالانت چه مشکلاتی در عملکرد سیستم اسمز معکوس ایجاد می‌کند؟

  • تشکیل رسوب روی سطح غشاها (معمولا روی ماژول‌های انتهایی)
  • عبور بالای نمک از غشا به درون جریان تصفیه شده
  • اختلاف فشار در مرحله نهایی سیستم

برای جلوگیری از چنین مشکلاتی ضروری است که کیفیت آب خروجی (آب تصفیه شده) از سیستم بصورت دوره‌ای ارزیابی شود تا هر گونه تغییر به عنوان هشدار در نظر گرفته شود. در صورت مشاهده چنین مشکلی لازم است در وهله اول تجهیزات تزریق آنتی اسکالانت مورد بازرسی دقیق قرار گیرد.

همچنین بخوانید: راه‌اندازی سیستم تصفیه آب RO

۳- مشکلات ناشی ازغلظت بالای یون آهن در آب ورودی به اسمز معکوس

حداکثر غلظت توصیه شده یون آهن در جریان آب ورودی به غشاهای اسمز معکوس ۰/۳ ppm است. اگرچه اسمز معکوس به راحتی قادر است آهن را حذف کند، وجود غلظت بالاتر از حد استاندارد در جریان آب ورودی باعث گرفتگی بسیار سریع غشای RO می‌شود. پس بهتر است وظیفه حدف آهن از آب را به بهش دیگری از فرایند تصفیه نظیر مدیا فیلتر بسپاریم که قادر است به خوبی این کار را برای ما انجام دهد.

اگر غلظت آهن در آب خوراک بالاتر از مقدار مجاز بود باید انتظار مشاهده چه عوارضی را داشته باشیم؟

  • رسوب و تجمع آهن در کارتریج فیلتر (Cartridge Filter)
  • رسوب آهن روی سطح غشا و تشکیل گرفتگی در آن
  • افت فشار بالا در غشا
  • کاهش شدت جریان آب تصفیه شده

چگونه مشکل غلظت بالای آهن در اسمز معکوس را حل کنیم؟

  1. ابتدا باید به دقت لوله‌ها، شیرها و اتصالات ورودی به سیستم که از جنس فلزی هستند را مورد بازرسی قرار دهیم و اطمینان حاصل کنیم که هیچ گونه خوردگی و زنگ زدگی در آن‌ها وجود ندارد.
  2. در مرحله بعد مدیا فیلتر باید مورد باربینی قرار گیرد چون این فیلتر مسئول اصلی حذف آهن در سیستم پیش تصفیه اسمز معکوس است. حتی کوچکترین خرابی در ساختار مدیا فیلتر می‌تواند باعث ایجاد مشکل در فرایند اسمز معکوس شود.
  3. در نهایت در صورتی که مشکلات موجود در مدیا فیلتر گسترده باشد باید مدیا فیلتر را تعویض کرد.
  4. استفاده از فیلترهای آهن که بصورت اختصاصی یون‌‌های آهن را حذف می‌کنند.

این مطلب ادامه دارد…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *