آب شیرین کن کشاورزی چیست؟

آب شیرین کن کشاورزی

صنایع کشاورزی روزانه مقدار زیادی آب مصرف می کنند. این آب در موارد مختلفی از آبیاری محصولات زیر کشت گرفته تا استفاده در ماشین آلات مصرف می شود. در شرایط اکنون که کشور با خشکسالی های دوره ای و کمبود آب مواجه است کشاورزی اولین صنعتی است که تحت تاثیر قرار گرفته است. خوشبختانه سیستم های آب شیرین کن کشاورزی یکی از راه حل هایی است که برای تامین آب مورد نیاز این صنعت گسترده، در زمان های کمبود آب و خشکسالی، ارائه شده است.

همچنین بخوانید: راه های کاهش شوری آب های کشاورزی

سیستم آب شیرین کن کشاورزی برای آبیاری محصولات کشاورزی
سیستم آب شیرین کن کشاورزی

سیستم آب شیرین کن کشاورزی چگونه کار می کند؟

اساس کار آب شیرین کن حذف نمک، مواد معدنی و بطور کلی ترکیباتی است که باعث آلوده شدن آب می شوند. آبی که از آب شیرین کن کشاورزی خارج می شود دارای استاندارد این صنعت بوده و می توان از آن به طور مستقیم برای آبیاری محصولات کشاورزی استفاده کرد.

در سیستم آب شیرین کن با پمپاژ آب دریا، آب لب‌شور و یا هر منبع دیگر درون فیلترهای اسمز معکوس، آب تمیز از درون این فیلترها عبور کرده و ناخالصی ها را از آن جدا می شود. آب تصفیه شده به درون مخازنی هدایت شده و تا زمان مصرف نگهداری می شود.

آیا آب تصفیه شده توسط اسمز معکوس برای صنعت کشاورزی مناسب است؟

پاسخ مثبت است، آبی که توسط سیستم اسمز معکوس تولید می شود را می توان برای اهداف کشاورزی استفاده کرد. آب شیرین کن را می توان به عنوان یک منبع تامین آب جایگزین در طول دوران خشکسالی در کشور دانست، که می تواند در بسیاری از صنایع که به آب وابسته هستند، راه گشا باشد.

هزینه عملیاتی آب شیرین کن کشاورزی

یک سیستم نمک زدایی برای تولید آب کشاورزی نیازمند هزینه های مختلفی، شامل هزینه برق، تعویض دوره ای فیلترهای اسمز معکوس، استفاده از مواد شیمیایی برای عملیات تصفیه، و نگهداری سیستم است.

بیشتر بخوانید: تعویض ممبران تصفیه آب

در بعضی موارد برای کاهش هزینه برق، که اصلی ترین بخش از هزینه های یک سیستم آب شیرین کن است، از پانل های خورشیدی استفاده می شود. استفاده از انرژی خورشیدی ممکن است نیازمند هزینه اولیه ای برای خرید تجهیزات و نصب باشد، اما پس از گذشت زمان هزینه های عملیاتی را به شدت کاهش می دهد. این گزینه در مناطق دور افتاده که دسترسی محدودی به خطوط برق دارند، و از طرفی دارای تابش خورشید فراوانی هستند، به شدت توصیه می شود.

بیشتر بخوانید: آب شیرین کن حرارتی چیست

تامین انرژی آب شیرین کن اسمز معکوس از پانل های خورشیدی
تامین انرژی واحد آب شیرین کن از طریق پنل های خورشیدی

تفاوت آب شیرین کن صنعتی و کشاورزی

دستگاه آب شیرین کن کشاورزی و صنعتی از لحاظ فنی و عملکرد بسیار شبیه به هم هستند اما می‌توان یک تفاوت اصلی برای آن‌ها قائل شد.

کیفیت در دستگاه‌های آب شیرین کن صنعتی بسیار پراهمیت‌تر از آب شیرین کن کشاورزی است؛ چرا که تاسیسات و تجهیزات مورد استفاده با کیفیت نامناسب آب به راحتی می‌توانند آسیب ببینند. به طور کلی برای تعیین کیفیت آب مصرفی میزان کل مواد جامد محلول یا (TDS (Total Dissolved Solids سنجیده می‌شود که برای مصارف صنعتی باید کمتر از ۵۰ میلی گرم در لیتر باشد، در حالی که این میزان برای مصارف کشاورزی می‌تواند در بازه ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ میلی‌گرم در لیتر قرار داشته باشد. به طور مثال میزان املاح یا همان TDS در بویلرها و خنک‌کننده‌هایی که در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی استفاده می‌شوند ضروری است که زیر ۱۰ میلی گرم بر لیتر باشد و این مورد بسیار اهمیت دارد.

بیشتر بخوانید: تصفیه آب بویلر چگونه انجام می‌شود؟

مزایای آب شیرین کن برای صنعت کشاورزی

یک سیستم نمک زدایی قادر است آب شیرین قابل قبولی را مطابق با استاندارهای صنایع کشاورزی فراهم کند. در مکان هایی که هیچ منبع آبی برای استفاده مستقیم وجود نداشته باشد، بکار بردن چنین سیستمی می تواند یک جایگزین به صرفه باشد. آب تولیدی این سیستم چون محتوای نمک بسیار کمی دارد، به محصولات کشاورزی یا خاک آسیب نمی رساند.

با استفاده از سیستم آب شیرین کن، کشاورزان و صنایع کشاورزی نیاز به استفاده از آب چاه نخواهند داشت. کشور ما از لحاظ منابع آب در شرایط مطلوبی قرار ندارد. چاه‌های آب زیر زمینی بشدت تحت تاثیر استفاده بی رویه در سالهای اخیر قرار گرفته اند و شرایط شان بحرانی است. در چنین شرایطی آب شیرین کن می تواند راه گشای دوام صنعت کشاورزی باشد.

بیشتر بخوانید: آنتی اسکالانت چیست

موارد استفاده آب شیرین کن کشاورزی

مهمترین مزیت آب شیرین کن کشاورزی کاهش غلظت کل نمک‌های حل‌شده و املاح موجود در آب‌ است تا باغداران و کشاورزان بتوانند محصولاتی با کیفیت بالا تولید کنند. علاوه بر این اهداف استفاده از آب شیرین کن صنعتی کشاورزی  می‌تواند موارد دیگری باشد که در ادامه به برخی از آنان می‌پردازیم.

  1. کنترل غلظت سدیم موجود در آب نسبت به مابقی کاتیون‌ها
  2. کنترل غلظت عناصری که برای گیاهان سمی هستند.
  3. کنترل ترکیبات آنیونی اب مانند غلظت کربنات‌ها و بی‌کربنات‌ها
  4. حذف لیتیوم که باعث سوختگی برگ‌ها می‌شود.

طراحی و اجرای آب شیرین کن دقیقا مطابق با نیاز شما

با توجه به ماهیت اسمز معکوس، سیستم اب شیرین کن بر اساس نیاز شما طراحی و اجرا می شود. یعنی چنین سیستمی دقیقا بر اساس حجم مصرفی آب روزانه شما ساخته می شود (البته برای ضریب اطمینان ظرفیت حدودی ۱۰ درصد بیشتر در نظر گرفته می شود). همچنین طراحی سیستم آب شیرین کن مطابق با منبع آب شما و نوسانات فصلی انجام شده تا همه چیز در بهینه ترین حالت ممکن کار کند. با استفاده از چنین تمهیداتی هزینه های سرمایه گذاری و عملیاتی شما به طور قابل توجهی می تواند کاهش یابد.

سخن آخر

هر چند در دهه‌های اخیر بحران آب به یک مسئله جدی در جهان تبدیل شده است اما در بعضی از بخش‌ها این مشکل خود را به صورت آشکارتری نشان می‌دهد، مانند صنعت کشاورزی. کاهش منابع آبی در صنعت کشاورزی سبب شده تا تصفیه آب به صورت فراگیری رشد کند، به طوری که امروزه انواع دستگاه آب شیرین کن کشاورزی برای رفع این دسته از مشکلات وجود دارد. دانش لاین که سال‌ها است خود را به عنوان یک سایت تخصصی در طراحی و پیاده سازی انواع دستگاه تصفیه اسمز معکوس به اثبات رسانده است می‌تواند در این مسیر به افراد و صنعتگران مشاوره به‌روزترین آموزش‌ها را ارائه دهد.

1 دیدگاه برای “آب شیرین کن کشاورزی چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *