برای انتخاب ممبرانهای اسمز معکوس باید نحوه نامگذاری آنها را یاد بگیریم تا بتوانیم چیزی که برای سیستم ما مناسب تر است، انتخاب کنیم. مشخصات فیلتر ممبران RO از روی اسم آن که از چپ به راست نوشته میشود، قابل تشخیص است. اولین چیزی که مشاهده میکنیم کد BW یا SW است. این کد بیانگر نوع خوراکی است که میتوانید با این ماژول تصفیه کنید. پس اگر خوراک شما آب دریا باشد باید از ماژولهای SW استفاده کنید، و اگر آب لب شور باشد ماژولهای BW دقیقا برای این منظور ساخته شدهاند.

روش نام گذاری و تعیین مشخصات فیلتر ممبران ۸ اینچ اسمز معکوس RO
۱- چگونه از روی اسم فیلتر ممبران نوع خوراکی که می تواند تصفیه کند را تشخیص دهیم؟
معیار ما برای انتخاب نوع فیلتر ممبران از بین دو حالت SW و BW محدوده TDS خوراک است. فارغ از اینکه نوع خوراک چیست، از روی مقدار عددی TDS باید انتخاب کنیم چه نوع ماژولی مناسب سیستم ماست. محدودهای که برای TDS خوراک آبهای لبشور تعیین شده زیر ۱۰۰۰۰ میلیگرم در لیتر است. ولی اگر خوراکی که در اختیار داریم و قرار است عملیات تصفیه را روی آن انجام دهیم TDS بالای ۱۰۰۰۰ داشت حتما باید از ماژولهای SW که مخصوص آب دریا هستند استفاده کنیم. در بین ماژولهای SW انواعی هستند که برای این منظور ساخته شدهاند، مثل ممبران SEAMAXX. ولی همانطور که میبینیم شاید از روی نامش نتوانیم مشخصات آن را تعیین کنیم.
بیشتر بخوانید: فیلتر اسمز معکوس
۲- تعیین خصوصیات فیلتر ممبران تصفیه آب از روی مشخصات آن
ماژولهای اسمز معکوس با خصوصیات متنوعی ساخته و عرضه میشوند، که برای شرایط عملیاتی مختلف میتوانند کارایی سیستم را افزایش دهند. دومین قسمت از نام یک ممبران اسمز معکوسRO مربوط به همین خصوصیاتی است که آن ماژول دارد.
ویژگی HR
این ویژگی معرف واژه High Rejection است و نشان میدهد ماژول انتخابی ما قدرت حذف بالاتری از ترکیبات و آلایندههای موجود در خوراک را دارد. پس در مواردی که کیفیت محصول نهایی برای ما اهمیت داشته باشد این خصوصیت میتواند برای ما بسیار مفید باشد.
حالت دیگر این خصوصیت XHR است که نسبت به حالت قبلی سطح بالاتری از کیفیت را برای ما تولید میکند.
ویژگی LE
این ویژگی مخفف واژه Low Energy است، و نشان دهنده این است که فیلتر ممبران انتخابی ما مصرف انرژی و هزینه عملیاتی کمتری برای ما خواهد داشت. چون این نوع از ماژولها در فشار عملیاتی پایین تری میتوانند عملیات تصفیه را انجام دهند. البته خود این خصوصیت در سطح های مختلفی ارائه میشود که با کد XLE و ULE که در مشخصات ماژول آمده قابل تشخیص است.
ویژگی XFR
این مشخصه مخفف واژه Fouling Resistant است، که یک خصوصیت منحصر به فرد در ماژولهای اسمز معکوس است، و برای مواقعی که خوراک ما محتوی باکتری است و احتمال میدهیم فولینگ بیولوژیکی یا بیوفولینگ داشته باشیم، مناسب است. ماژولهای که دارای این برچسب در اسم خود هستند در برار رسوب باکتری و ایجاد گرفتگی بیولوژیکی مقاوم هستند.
بیشتر بخوانید: نحوه تعویض فیلتر ممبران
۳- تعیین سطح فعال ممبران موجود در ماژول RO
یکی از مهمترین مشخصات فیلتر ممبران اسمز معکوس سطح فعال غشای موجود در آن است، چون با حجم آبی که میتواند تصفیه کند ارتباط مستقیمی دارد. هر چه این سطح بیشتر باشد یعنی غشا یا ممبرین بیشتری درون فیلتر RO جاسازی شده است، پس میتواند حجم آب بیشتری را نیز تصفیه کند. در انتهای نام یک ماژول اسمز معکوس به این مشخصات هم اشاره شده و عددی میبینیم که بیانگر سطح غشای موجود در آن را با واحد فوت مربع نشان میدهد. بطور مثال عدد ۴۴۰ یعنی این فیلتر ۸ اینچ RO معادل ۴۴۰ فوت مربع یا ۴۱ متر مربع سطح فعال دارد که آب میتواند از میان آن عبور کند و تصفیه شود.
۴- مشخصه iLEC در فیلتر ممبران فیلمتک Dow
یک ویژگی نسبتا جدید در ماژولهای شرکت فیلمتک (iLEC Interlocking Endcaps) تفاوتی است که در نحوه اتصال ماژولها به همدیگر درون پرشروسل (PV) وجود درد. این خصوصیت که با حرف i نشان داده میشود بیانگر این است که این ماژول ها از کیفیت اتصال بالاتری به یکدیگر برخوردار هستند، که باعث میشود امکان نشت خوراک درون جریان تصفیه شده یا پرمیت به حداقل برسد.
نام گذاری ممبران های صنعتی متفرقه
در بعضی از فیلتر ممبران های اسمز معکوس نحوه نامگذاری آنها از این الگویی که گفتیم طبعیت نمیکند. پس شاید نتوانیم مشخصات آن را به راحتی تشخیص دهیم. بطور مثال ماژول ECO Pro-400 یکی از فیلتر های ممبران شرکت فیلمتک است که برای تصفیه آب لب شور پیشنهاد شده، و خصوصیت بارز آن مصرف انرژی بسیار پایینی است که دارد. معادل این المان برای تصفیه آب دریا را میتوان ماژول SEAMAXX دانست.
سلام
عدد ۳۰ در bw30 یا sw30 معرف چی چیزیه؟
منظور از feed spacer thickness چیه؟ واحد mil که براش ذکر شده به چه معنی هست؟
ممنون میشم توضیح بدید
به شما توصیه میکنم در مورد feed spacer thickness در یوتوب جستجو کنید و کلیپ های مربوط به آن را ببینید، چون توضیح این مورد کمی مشکل است. ولی در کل بین لایههای غشا درون ماژولهای اسپایرال از یک شبکه توری مانند استفاده میشود که به آن Feed Spacer گفته میشود. ضخامت این توری در انواع مختلف ماژولها میتواند متفاوت باشد. در حالت عادی ۲۸ mil هست و در بعضی از ممبرانهای ضد فولینگ از توری با ضخامت ۳۴ mil استفاده میشود، و واحد mil هم معادل ۰.۰۰۱ اینچ هست، به عبارتی هر میلیمتر معادل ۳۹.۳۷ mil هست.
mil مانند متر، فوت و … واحد طول می باشد و برای اندازه گیری ضخامت feed spacer و permeate spacer استفاده می شود.
مقدارش هم برابر است با ۰٫۰۲۵۴ میلی متر یا ۲۵٫۴ میکرون