آیا تمام سیستم‌های اسمز معکوس به شستشوی شیمیایی نیاز دارند؟

شستشوی شیمیایی غشاهای اسمز معکوس
آخرین به روز رسانی: 10 آبان 1399

با وجود سیستم پیش تصفیه‌ و تلاش‌هایی که برای محافظت از غشاهای اسمز معکوس انجام می‌شود، باز هم ماژول‌های RO در حین انجام عملیات تصفیه آب به مرور دچار گرفتگی شده، و به تمیز کاری نیاز دارند. شستشوی شیمیایی غشاهای اسمز معکوس یکی از راه‌کارهایی که برای تمیز کردن استفاده می‌شود. اگر یک سیستم RO به خوبی طراحی شده باشد، قطعا سیستم مجزایی برای تسهیل روند شستشوی شیمیایی در آن تعبیه شده است.

شستشوی شیمیایی ممبران

سیستم شستشوی شیمیایی ممبران شامل چه تجهیزاتی است؟

سیستم شستشوی شیمیایی غشاهای اسمز معکوس شامل تجهیزات زیر است:

  • مخزن شیمیایی برای ذخیره محلول شستشو
  • سیستم گرم کننده برای افزایش دمای محلول شیمیایی
  • پمپ برای به جریان در آوردن محلول شستشوی شیمیایی
  • سیستم تخلیه برای خروج محلول شستشوی استفاده شده از سیستم
  • شیلنگ ها و سایر اتصالات و لوازم جانبی مورد نیاز

تجهیزات شستشوی شیمیایی غشاهای RO

مواد شستشوی شیمیایی ممبران

انواع مختلفی از مواد شستشوی شیمیایی ممبران برای نگهداری غشاهای اسمز معکوس در بازار موجود است. انتخاب نوع موادی که برای شستشوی شیمیایی ممبران اسمز معکوس مورد استفاده قرار می‌گیرد بر اساس نوع و شدت فولینگ یا گرفتگی که روی سطح غشا صورت گرفته، انجام می‌شود.

پاک کننده‌های اسیدی، بهترین عامل برای حذف ترکیبات معدنی رسوب کرده روی سطح غشا هستند. پراکسید هیدروژن معمولا برای پاکسازی و ضد عفونی کردن غشا از گرفتگی‌های بیولوژیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین، در بعضی موارد، از یک حلال مانند متانول نیز استفاده می‌شود.

تاثیر مواد شستشوی شیمیایی ممبران

با توجه به تعداد متغیرهایی که در انتخاب و استفاده از این مواد تمیز کننده دخیل هستند، بهتر است با شرکت تولید کننده غشا، تامین کننده تجهیزات یا طراح سیستم اسمز معکوس، در مورد چگونگی انجام تمیزکاری، مشورت شود.

تشخیص زمان شستشوی شیمیایی غشاهای اسمز معکوس

یک سیستم تصفیه آب RO در شرایط عملیاتی باید با دقت مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان پیش‌بینی کرد که چه زمانی غشاها نیاز به تمیز کردن دارند. به عنوان یک قاعده کلی، زمانی که میزان فلاکس ۱۰٪  کاهش یابد، یا افت فشار در سیستم از حدی فراتر رود، بیانگر آن است که زمان تمیز کردن غشاها فرا رسیده است.  

فاصله زمانی بین شستشوی شیمیایی ممبران چقدر باید باشد؟

در شرایط ایده آل، که سیستم پیش تصفیه RO به درستی طراحی شده و کار می‌کند، فاصله زمانی بین شستشوی شیمیایی غشاهای اسمز معکوس باید ۳ ماه یا بیشتر باشد. اگر سیستمی در زمان‌هایی کمتر از ۳ ماه نیاز به تمیز کردن پیدا کند نشان می‌دهد که سیستم پیش تصفیه به خوبی کار نمی‌کند و نیاز است بهبودهایی در آن صورت گیرد. در شرایط حادتر، که فاصله زمانی بین تمیز کردن‌ها به هر ماه یا بیشتر برسد، نشان دهنده تغییر در کیفیت آب خوراک، یا یک مشکل در عملکرد واحد RO است.

One thought on “آیا تمام سیستم‌های اسمز معکوس به شستشوی شیمیایی نیاز دارند؟

  1. احمد عبدالهی میگوید:

    درود بر شما وقت بخیر.جناب مهندس میخام تو دوره هاتون شرکت کنم باید چکار کنم

    • Dr. Zirehpour میگوید:

      درود بر شما جناب عبدالهی، لطفا با شماره ۰۹۰۳۶۱۸۱۴۰۰ تماس بگیرید راهنماییتون میکنیم. موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *